Pròleg: Miquel Iceta
Editorial: frc LLIBRES
«Als amants dels llibres ens costa de dir “aquest llibre feia falta”, perquè tots els llibres fan falta, i encara fan més falta aquells que no s’han escrit encara i els que mai no van arribar al paper però estaven ja al cervell i al cor dels seus autors i autores. Però aquest llibre, en efecte, feia falta. Feia falta un llibre que expliqués de forma rigorosa i planera el contingut del nou Estatut.
Feia falta un llibre que expliqués, des del coneixement de primera mà i sense sectarisme, el procés negociador. I, òbviament, calia el llibre entenimentat dels i de les que treballaven molt i xerraven poc, el llibre dels socialistes catalans que han treballat de valent per tirar endavant el nou Estatut.
No estic segur que la petita història de l’Estatut acabi recollint en la seva justa mesura el formidable esforç i les rigoroses aportacions de Lídia Santos al procés estatutari. Ho he dit sovint en reunions del partit, la natural contenció de la Lídia i la seva timidesa, així com el paper deliberadament discret del PSC, més atent al resultat que al protagonisme, feien difícil traslladar a l’opinió pública la transcendental aportació del socialisme català al procés estatutari, i el paper imprescindible de Lídia Santos. De vegades he sentit vergonya quan es subratllava el paper que hi he tingut i no es valorava prou, al meu entendre, la seva rigorosa tasca jurídica.
Reivindicar aquesta tradició i actualitzar-la des de l’esquerra necessària al segle XXI, passa per reivindicar també la importància del principi de legalitat. És “el poder dels sense poder”, perquè, per a qui no té poder econòmic ni influència política, la llei és el refugi davant la discriminació, el caprici i l’arbitrarietat. És l’única defensa davant l’abús. Fora d’ella, s’imposen els forts i els poderosos. Dins d’ella, tots som iguals.
Editorial: Pagès Editors
Avui, tant o més que ahir, el nostre món necessita que des de l’esquerra i del socialisme s’imagini i s’impulsi un projecte de societat que ens permeti transitar en el segle xxi pel camí de la justícia social, una igual llibertat per a tothom, els drets que ens fan ciutadans i la convivència democràtica basada en el respecte de les diversitats.
Malgrat que sigui tòpic, no deixa de ser veritat: vivim moments de canvis de tal profunditat que trasbalsen molts dels esquemes sobre els quals s’havia sostingut el pacte social heretat del segle xx. La globalització del capitalisme, la fi del fordisme i la revolució tecnològica, els processos d’individualització i de pluralisme social creixent, la crisi del paradigma neoliberal, l’auge dels fonamentalismes, la construcció d’Europa i la resta d’integracions regionals, la fatiga de les democràcies representatives, la crisi ambiental, la igualtat de gènere o la necessitat de repensar la ciutat…, aquests i molts altres fenòmens dels nostres dies tots ells apassionants i complexos presenten desafiaments formidables al pensament i a l’acció socialistes d’avui.