La lluita històrica de l’esquerra és la lluita per aconseguir drets, ampliar-los i universalitzar-los. Uns drets que s’expressen en forma de lleis, tractats, constitucions, convencions o declaracions, tant de caràcter general com sectorial, universal o regional.

Reivindicar aquesta tradició i actualitzar-la des de l’esquerra necessària al segle XXI, passa per reivindicar també la importància del principi de legalitat. És “el poder dels sense poder”, perquè, per a qui no té poder econòmic ni influència política, la llei és el refugi davant la discriminació, el caprici i l’arbitrarietat. És l’única defensa davant l’abús. Fora d’ella, s’imposen els forts i els poderosos. Dins d’ella, tots som iguals.

És inajornable fer de la defensa i l’ampliació de la legalitat la bandera per la lluita democràtica de valors progressistes, enfront dels paranys desreguladors que el pensament i les forces neoconservadores intenten imposar a l’agenda política i mediàtica. El text repassa aquests reptes i proposa una decidida acció política de l’esquerra en favor dels valors de la llei.


Els cometaris estan tancats.