Data de la intervenció: Dimecres, 20 de Juliol de 2011
Vicepresidenta,
Senyors i senyores diputades,
M’adreço a vostès per explicar el sentit del vot del Grup Socialista sobre el projecte de llei de simplificació i millora de la regulació.
I no ho puc fer sense, primer, recordar el sentit de la votació que avui realitzarà aquesta Cambra.
Avui no votem la Llei Òmnibus.
No la votem, perquè com a tal, ja no existeix.
No la votem, perquè la Llei òmnibus ha deixat d’existir.
No la votem, perquè avui, la voluntat inicial del Govern de CiU de fer de la Llei Òmnibus un tràgala, s’ha aturat, gràcies a l’acció del meu grup parlamentari.
Són diverses les pretensions que hem aturat.
Remetem-nos als fets…
A. Què teníem?
1 llei
Què tenim ara?
5 lleis
B. Què teníem?
Un Parlament silenciat i emmanillat pel Govern
Què tenim ara?
Cinc debats parlamentaris amb més garanties
C. Què teníem?
Uns projectes de llei dels que podíem compartir els objectius però que atacaven aspectes sensibles de polítiques que per nosaltres són claus.
Que tenim ara?
Un compromís de retirada d’alguns d’aquests punts sensibles
Però anem al gra…
D. Què teníem?
Un projecte de llei que amb la voluntat declarada de resoldre els problemes derivats del turisme sanitari, conculcava drets dels ciutadans impedint que determinats col·lectius poguessin accedir a l’assistència sanitària si no havien residit 6 mesos a Catalunya.
Què tenim ara?
Un projecte de llei que ja ha corregit aquesta previsió gràcies a les exigències del Grup Socialista.
E. Què teníem?
Un projecte de llei que obria la porta a la possibilitat d’emprar els centres sanitaris públics per prestar serveis per privats sense garanties sobre l’impacte d’aquest fet en la prestació de l’assistència sanitària pública.
Què tenim ara?
Un projecte de llei que ja ha corregit aquesta previsió gràcies a les exigències del Grup Socialista.
F. Què teníem?
Un projecte de llei que pretenia suprimir el Consell Superior de la Cooperació tot i que CiU al mateix temps havia donat suport en aquesta Cambra a la necessitat d’impulsar un pla estratègic del cooperativisme “amb el suport i la participació del plenari d’aquest Consell Superior de la Cooperació”.
Què tenim ara?
Un projecte de llei que ja ha corregit aquesta previsió gràcies a les exigències del Grup Socialista.
G. Què teníem?
Un projecte de llei que dissolia el model de governança del sistema sanitari fonamentat en els Governs Territorials de Salut, un model de governança exitós precisament perquè incorporava amb un paper destacat els ens locals.
Què tenim ara?
Un compromís ferm de retirada d’aquesta previsió gràcies a les exigències del Grup Socialista.
H. Què teníem?
Un projecte de llei que, en eliminar les condicions d’acreditació exigibles a les entitats privades prestadores de serveis socials, facilitava l’acreditació del sector privat i renunciava clamorosament a la necessitat de garantir uns estàndards de qualitat en els serveis socials prestats per part de privats.
Què tenim ara?
Un compromís ferm de retirada d’aquesta previsió gràcies a les exigències del Grup Socialista.
I. Què teníem?
Un projecte de llei que malgrat proclamar la voluntat de millora de la regulació en el seu títol, suprimia sense cap escrúpol el primer instrument per la millora de la regulació implementat en els darrers anys, alabat per la doctrina, pioner en el dret comparat i que ha servit de referent d’una política de qualitat normativa celebrada per tantes altres institucions i organismes, inclosa la OCDE.
Què tenim ara?
Un compromís ferm de retirada d’aquesta previsió gràcies a les exigències del Grup Socialista.
J. Què teníem?
Un projecte de llei que amb la voluntat de llençar un missatge –diguem-ne… poc cert- sobre la supressió d’alguns controls de l’administració per a l’establiment de determinades d’activitats, provocava una confusió lamentable entre els conceptes de comunicació prèvia i declaració responsable, tot i que un cop més en aquest tema, la nostra normativa havia estat objecte d’elogi doctrinal.
Què tenim ara?
Un compromís ferm de retirada d’aquesta previsió gràcies a les exigències del Grup Socialista.
***
En definitiva, senyores i senyors diputats,
el compromís d’aquest dilluns entre CiU i PSC ha servit per a tot això.
Aquesta és la realitat.
Alguns pretenen presentar aquest compromís com que CiU ha aconseguit els seus objectius.
D’altres pretenen que el PSC ha renunciat als seus objectius.
Ni una cosa ni l’altra.
El que és cert és que el PSC ha impedit amb la seva:
- habilitat
- voluntat
- determinació
…el cop de decret que pretenia CiU.
Perquè… davant d’una mala llei podíem oposar-nos-hi o intentar millorar-la.
I hem triat això després d’haver impedit el cop de decret que pretenia el Govern de CiU i pel qual el PP ja havia donat el seu “Sí, ho vull” a cegues, en blanc.
Quin és el gest doncs d’aquest dilluns?
Un anunci de quin serà el nostre vot en les tres lleis de simplificació, agilitat i promoció econòmica?
No.
Només una manifestació del nostre acord en què es tramitin aquestes lleis després d’haver aconseguit deixar enrere la voluntat del Govern d’aprovar un sol projecte de llei amb mesures que posarien en risc algunes polítiques que considerem essencials.
Això és el que votem avui. Res més que això.
I ja els anuncio que votarem a favor de la tramitació.
Està tot resolt? No.
D’entrada, perquè considerem que més enllà dels objectius declarats de simplificació, agilitat i promoció econòmica (que compartim i en els que ja vam treballar de forma prioritària en els darrers anys -ho saben-);
més enllà dels objectius declarats –deia-, no poques de les mesures que aquests projectes incorporen, no pretenen realment la simplificació, l’agilitat o la promoció de l’activitat econòmica.
Què farem a partir d’ara, doncs?
Seguir treballant en l’articulat per modificar aquelles mesures en les que no estem d’acord encara.
En què no estem d’acord?
En què treballarem, dialogant amb la resta de forces polítiques, per millorar el que considerem encara unes lleis desproporcionades?
Avanço ja alguns temes.
- No estem d’acord amb l’eliminació del paper del Consell de Coordinació de Benestar Social, que és l’encarregat de coordinar les polítiques públiques dels ajuntaments i la Generalitat en matèria de serveis socials i de garantir la veu del món local en el sistema de serveis socials. Deixi’m que els ho pregunti així? Tapar la boca dels ens locals en serveis socials és “simplificar”?
- No estem d’acord en la modificació que efectuen a la normativa sobre l’accés motoritzat al medi natural. Aquesta és una qüestió complexa i no podem emetre missatges en el sentit que tot s’hi val ja que produiria impactes negatius sobre el medi. En tot cas, difícilment podem defensar que es tracta d’una mesura de simplificació des del moment que incorpora un nou tràmit consistent en la delimitació de vials.
- No estem d’acord amb els motius que vostès declaren per proposar la integració de l’ATLL a l’ACA. Ens temem que no hi ha al darrera una voluntat de simplificar, precisament…
- No estem d’acord amb la disminució de les garanties de qualitat exigides a les entitats de control en la llei de seguretat industrial. El que hi ha en joc no és merament un tema de simplificació dels tràmits sinó de posar en risc la seguretat per les persones en entorns prou quotidians (vehicles, ascensors i maquinària industrial). Darrera de la voluntat de simplificació hi ha una precarització del sistema de seguretat industrial.
- No estem d’acord amb la substitució en el càrrec de vicepresident del 112 del Conseller de Salut pel Secretari General d’Interior. El pes polític i estratègic del Departament de salut justifica aquesta presència i aquesta substitució de ben segur produirà un increment a mig termini de les ambulàncies del Cos de Bombers. Això no és simplificació.
- No estem d’acord amb la modificació dels límits del Parc Natural del cap de Creus atès que els criteris tècnics no es justifiquen. Modificar els límits d’un Parc Natural, no és simplificació.
- Coincidim amb la necessitat de resoldre el problema de l’exercici de la prostitució a les carreteres del nostre país, sí. Però sobretot coincidim en la necessitat d’abordar el problema de la prostitució. Permetin-me que els pregunti si amb aquesta regulació que proposen, pensen realment que resoldran el problema. Senzillament, no el tindran a la vista però el problema continuarà. Cal treballar, per tant, més enllà del que proposen. I en tot cas, no diguin que treure la prostitució de les carreteres és “simplificar”…
***
Acabo, senyores i senyors diputades.
Aquest Parlament estava a punt de ser emmanillat i silenciat per una operació de força i de menyspreu cap a aquesta Cambra.
Una operació impulsada pel Govern, pel Grup de CiU i animada i aplaudida pel PP.
Ara ens toca treballar, no resoldre a cop de decret allò que poden ser objectius que compartim.
Ja els hi hem dit que
- compartim els grans objectius,
- no compartíem l’instrument, per desmesurat
- no compartim, encara, part de les mesures perquè no resolen els objectius que declaren pretendre.
No totes les mesures són de simplificació.
No totes les mesures són d’agilitat.
No totes les mesures són de promoció econòmica.
Sovint s’entreveu massa una deriva oculta, o poc declarada que respon més a demandes d’interessos privats que no pas a una visió i una preocupació global de servei i interès públic.
Per això volem treballar-hi i millorar-la.
Aquí comença i acaba el nostre compromís.
***
El Grup Socialista, ha actuat amb responsabilitat i amb l’únic objectiu de fer front a la crisi, la prioritat política del nostre país.
I algú es podria preguntar, si això és així, per què hem dit no als pressupostos i ara donem el vist i plau a la tramitació d’aquests projectes de llei de simplificació, agilitat i promoció de l’activitat econòmica?
La resposta és ben clara:
La diferència en el nostre posicionament respon a dos motius:
- El primer: Els pressupostos només retallen serveis i drets, no reformen.
I aquestes lleis, reformen tot i que de vegades massa i equivocadament.
- El segon: En els pressupostos vam deixar clara la nostra condició inicial per parlar amb el Govern. I CiU va optar pel PP.
Ara han atès i rectificat. Per això votarem a favor de la seva tramitació.
I treballarem per la seva millora.
Moltes gràcies.
Enllaç a la resta d’intervencions sobre aquesta iniciativa parlamentària
Imprimir · PDF: Versió català
|
|||
|
|||
|