Data de publicació: 22 de Juny de 2013
L’ enquesta que el mes de maig va publicar EL PERIÓDICO sobre la situació política a Barcelona és quelcom més que una dada demoscòpica: reflecteix, en tota la seva cruesa, alguns dels principals reptes que té Barcelona i, a l’esquerra, el PSC. Així ho confirmen les reflexions de molts analistes i també les converses que he pogut mantenir amb persones de sectors diferents sobre aquests reptes. Aquestes són les meves principals conclusions.
1. Barcelona i Catalunya. No hi ha projecte polític nacional possible sense Barcelona. Les ciutats són l’ecosistema polític, econòmic i social més ric i complex per a l’acció política, en el qual els conceptes del servei i de l’espai públic es posen a prova. I Barcelona, amb Pasqual Maragall al capdavant, va saber ser la ciutat referent i model, un llegat que ara s’ha d’actualitzar davant els nous reptes de la globalització. Barcelona i la seva àrea, per la seva dimensió, història i protagonisme econòmic i social, són el cor de Catalunya i, al mateix temps, un node global al món. Per això els que tenim un projecte per a Catalunya no podem desenvolupar-lo sense un projecte des de Barcelona i per a Barcelona. Barcelona és capital.
2. Les opcions progressistes. L’enquesta reflecteix, clarament, que Xavier Trias no consolida ni el seu lideratge ni la seva proposta. La ciutat està adormida i passiva. Sense energia i sense projectes. Dos anys després de ser elegit, els principals records de la seva gestió són la samarreta de Colom i les goteres dels Encants. I també la censurable gestió del deute de la Generalitat amb la ciutat. Trias anomena responsabilitat i solidaritat el fet de condonar i regalar recursos que necessiten els ciutadans i els serveis d’aquesta ciutat. El que a ell li va bé (la immobilitat) perjudica la ciutat.
Mentrestant, la fragmentació de l’oposició s’evidencia, i el PSC no és capaç d’oferir un relat convincent per construir una alternativa real. Paradoxalment, les possibilitats progressistes creixen per intentar un govern diferent. Però no es tracta de comptar suposats vots o sumes per imaginar o especular, sinó de construir un espai real de col·laboració entre les forces polítiques que desitgen un canvi a la ciutat. Un espai que ha de ser dins i fora dels partits amb les noves energies polítiques que creixen i es mobilitzen per un altre model de societat, de política i de partit. S’ha de construir una aliança social i política per al canvi. Amb humilitat i sense dirigismes, però amb un lideratge guanyador. Un compromís per Barcelona.
3. Les primàries socialistes. En aquest context, el PSC aposta per unes primàries obertes per aportar a aquesta aliança els seus millors recursos humans, tècnics i polítics. Aquestes primàries poden servir per dirimir -o pactar- el poder orgànic (del partit) o per trobar una rara avis¿ o un pardal voluntariós (el candidat o candidata). Jo, en canvi, crec que han de servir per seguir avançant en els canvis que la societat demana als partits i al PSC en particular, reconnectant amb la ciutadania.
Canvis d’actituds, de formes, de propostes¿ i de persones. I avançar, tant com sigui possible, cap a unes primàries de tota l’esquerra progressista. Ens hi juguem molt. ¿Per què no fer-ho possible i remoure els petits i conservadors -encara que legítims- espais de poder partidaris de tots per construir una majoria inqüestionable per al canvi? ¿No seria trist -i irresponsable- que, sent majoria els electors disposats al canvi, els partits que el poden representar (sense exclusivitat) no ens poséssim d’acord per concertar una gran mobilització electoral?
L’enquesta citada no ha de servir per prendre decisions ni personals ni polítiques. Les persones que hi hem aparegut no som, a més, les úniques que legítimament puguin voler ajudar el seu partit. A més, el grau de desconeixement és altíssim -i revelador també- en relació amb el protagonisme, posició o responsabilitat política de cadascun de nosaltres. Però seria un error ignorar algunes pistes eloqüents: crec que hi ha ganes de més canvis encara i d’altres estils en els lideratges socialistes.
Contribuiré, en la mesura de les meves possibilitats, a aquests reptes. En la posició que sigui, on sigui i amb qui vulgui treballar per aquest compromís; assumint les meves responsabilitats. Ho afirmo per convicció i per actitud. Vull seguir construint el país que somio i pel qual lluito. Faig meves les paraules de Josep Pallach, a qui el meu pare admirava: «La nació no és per a nosaltres ni un fet diví, ni tan sols una dada indestructible de la natura humana. És un fet històric, social, sotmès a totes les sinuositats del fer i desfer dels homes». Doncs això, estic segura que som majoria els que creiem que la nació es construeix a cada casa, a cada barri i a cada ciutat.
Fecha de publicación: 22 de Junio de 2013
La encuesta que el pasado mes de mayo publicó El Periódico sobre la situación política en Barcelona es algo más que un dato demoscópico: refleja, en toda su crudeza, algunos de los principales retos que tiene Barcelona y, en la izquierda, el PSC. Así lo confirman las reflexiones de muchos analistas y también las conversaciones que he podido mantener con personas de sectores diferentes sobre estos retos. Estas son mis principales conclusiones:
1. Barcelona y Catalunya. No hay proyecto político nacional posible sin Barcelona. Las ciudades son el ecosistema político, económico y social más rico y complejo para la acción política, en el que los conceptos del servicio y del espacio público se ponen a prueba. Y Barcelona, con Pasqual Maragall al frente, supo ser LA CIUDAD referente y modelo, un legado que en parte sus sucesores pudieron preservar, pero que ahora hay que actualizar ante los nuevos retos de la globalización. Barcelona y su área, por su dimensión, historia y protagonismo económico y social son el corazón de Catalunya y, al mismo tiempo, un nodo global en el mundo. Por eso, quienes tenemos un proyecto para Catalunya, no podemos desarrollarlo sin un proyecto desde y para Barcelona, también. Barcelona es capital.
2. Las opciones progresistas. La encuesta refleja, claramente, que Xavier Trias no consolida ni su liderazgo ni su propuesta de gobernabilidad. La ciudad está dormida y pasiva. Sin energía y sin proyectos. Dos años después de ser elegido alcalde los principales recuerdos de su gestión son la camiseta de Colón y las goteras de “Els Encants”. Y también la censurable gestión de la deuda de la Generalitat de Catalunya con la ciudad. Trias llama responsabilidad y solidaridad a condonar y regalar recursos que necesitan los ciudadanos y los servicios de esta ciudad. Lo que le va bien a él (la inmovilidad), perjudica a la ciudad.
Mientras, la fragmentación de la oposición al gobierno conservador se evidencia, y el PSC no es capaz de ofrecer un relato convincente para construir una alternativa real. Paradójicamente, las posibilidades progresistas crecen para intentar un gobierno diferente. Pero no se trata de contar supuestos votos o sumas para imaginar o especular. Se trata de construir un espacio real de colaboración entre las fuerzas políticas que desean un cambio en la ciudad. Un espacio que debe ser dentro y fuera de los partidos con las nuevas energías políticas que crecen y se movilizan por otro modelo de sociedad, de política y de partido, también. Hay que construir una alianza social y política para el cambio. Con humildad y sin dirigismos, pero con un liderazgo ganador. Un compromiso por Barcelona.
3. Las primarias socialistas. En este contexto, el PSC apuesta por unas primarias abiertas para aportar a esta alianza por el cambio sus mejores recursos humanos, técnicos y políticos. Estas primarias pueden servir para dirimir –o pactar- el poder orgánico (del partido) o para encontrar un mirlo blanco… o un gorrión voluntarioso (el candidato o candidata). Yo en cambio creo que deben servir para seguir avanzando en los cambios que la sociedad demanda a los partidos y al PSC en particular, reconectando con la ciudadanía. Cambios de actitudes, de formas, de propuestas… y de personas. Y avanzar, en lo posible, hacia unas primarias de toda la izquierda progresista. Nos jugamos mucho. ¿Por qué no hacerlo posible y remover los pequeños y conservadores -aunque legítimos- espacios de poder partidario de todos, para construir una mayoría incuestionable para el cambio? ¿No sería triste –e irresponsable- que habiendo mayoría de electores dispuestos al cambio, los partidos que lo pueden representar (sin exclusividad) no nos pusiéramos de acuerdo para concertar una gran movilización electoral?
La encuesta citada no debe servir para tomar decisiones ni personales ni políticas. Las personas que hemos aparecido en ella no somos, además, las únicas que legítimamente puedan creer y querer ayudar a su partido. Además, el grado de desconocimiento es altísimo -y revelador también- en relación al protagonismo, posición o responsabilidad política de cada uno de nosotros. Pero sería un error ignorar algunas pistas elocuentes: creo que hay ganas de más cambios todavía y de otros estilos en los liderazgos socialistas.
Contribuiré, en la medida de mis posibilidades, a estos retos. En la posición que sea, en donde sea y con quien quiera trabajar por este compromiso, pero asumiendo mis responsabilidades. Lo afirmo por convicción y por actitud. Quiero seguir construyendo el país que sueño y por el que lucho. Hago mías las palabras de Josep Pallach, a quien mi padre admiraba: «La nació no és per a nosaltres ni un fet diví, ni tan sols una dada indestructible de la natura humana. És un fet històric, social, sotmès a totes les sinuositats del fer i desfer dels homes…». Pues eso, estoy segura que somos mayoría las personas que creemos que la nación se construye en cada casa, en cada barrio y en cada ciudad.
Enlace a la fuente
|
|||
1 Comentari sobre “Barcelona és capital” |
|||
|
24 juny, 2013 - 9:40
[...] [...]