Article publicat a: El Periódico
Data de publicació: 29 d’Agost de 2013

Pocs però ben avinguts. Aquesta sembla l’aposta final del nucli directiu del que es va autoproclamar com a Nou PSC. L’article del secretari d’acció política és la versió més dura i eixuta d’un crescendo tan calculat i reflexionat com greument equivocat, penso. El resultat polític de la deriva no és gens difícil de preveure: la irrellevància i el trencament. Perquè un partit progressista sense debats i sense pluralitat acaba en la marginalitat política i electoral.

Tenir la majoria no significa necessàriament tenir la raó. Significa tenir la responsabilitat i el poder de la legitimitat. Res més… i a la vegada, tot això. Tenir majoria, en una força política democràtica, i més si és d’esquerres -i més si és com la socialista, de llarga tradició de síntesis i acords-, significa no resoldre els problemes mitjançant la simple aritmètica. I quan ho fa, ha deixat de pensar.

La majoria no pot renunciar a representar tothom. Igual que tampoc no pot renunciar a liderar la síntesi i la pluralitat, o a escoltar i a convèncer, dins i fora. No tan sols no pot renunciar-hi sinó que té la responsabilitat de fer tot això. L’aritmètica genera mandra i miopia. D’aquí la gran importància del debat i del diàleg, com a estímul del pensament i la visió. Per això mateix, no es pot oblidar mai que l’essència del procés democràtic és la deliberació, el contrast d’arguments, el decantament progressiu de les posicions. És convèncer, seduir. No senzillament manar. Tenir la majoria significa liderar. I si no, ¿per què es fan reunions, consells, debats? Es fan per escoltar-nos, debatre i aprendre els uns dels altres. No per aplicar les matemàtiques.

La lleialtat no és obediència ni silenci. La lleialtat és una actitud recíproca de reconeixement dels altres, que signifiquen més del que representen numèricament. Signifiquen opinions, matisos. En definitiva, idees. Ningú és irrellevant en aquest partit. Ningú. No tan sols no comprenc, sinó que m’avergonyeix escoltar, entre companys i companyes, afirmacions que menyspreen amb tal supèrbia la pluralitat i la diversitat. Crec que és impropi de dirigents i de companys.

Cultura política

No seria just, però, atribuir a l’actual nucli dirigent del PSC aquesta -diguem-ne- cultura política. En tot cas, estaríem assistint a la versió més simplista d’una cultura política interna basada en el centralisme democràtic, que d’altres dirigents (de sensibilitats internes diverses, per cert) en altres moments van aplicar amb molta més mà esquerra. Que jo recordi, és la primera vegada que un dels màxims dirigents del PSC afirma ¡que al partit hi sobra gent!

La qüestió de fons és com canviar aquesta cultura política incrustada històricament en la trajectòria del PSC i, tot sigui dit, compartida per moltes altres forces. I un fort obstacle a aquest canvi és la polarització del debat entre persones i entre suposades ànimes històriques del PSC.

Com molts altres, jo no he crescut políticament entre els socialistes marcada o predeterminada per aquest debat, per aquesta lluita. No me la sento meva. No la vull ni la necessito. I al mateix temps, com molts d’altres, continuo pensant que el futur del socialisme dependrà, paradoxalment, del grau de renovada fidelitat que mantingui al seu passat, als seus orígens. La justícia social és l’objectiu, l’autogovern, el seu instrument, i la nació oberta, la nostra societat. I això no es pot fer si no és amb un nou model de partit de base àmplia, plural i integrador, radicalment ancorat en la modernitat, que faci de la seva praxi democràtica interna una prova palmària de la seva vocació de servei públic a la societat catalana.

Hi ha una nova generació de dirigents, militants i simpatitzants que som hereus del passat del nostre partit, però que no volem quedar atrapats ni limitats per ell. Els nostres electors volen un projecte de futur. Les velles trinxeres del poder orgànic ens deixen, als que volem obrir camí en camp obert, en un terreny minat i amb foc creuat. És esgotador i cansat. I molt destructiu. Cal una nova cultura política, i nous lideratges que puguin mirar cap endavant sense rancúnies ni llistes de deutes i greuges. Només buidant les motxilles, carregades encara de la vella i feixuga política, podrem començar a fer camí. I el camí és llarg.

Atrapados por el pasado

Artículo publicado en: El Periódico
Fecha de publicación: 29 de Agosto de 2013

Pocos pero bien avenidos. Esta parece ser la apuesta final del núcleo directivo de lo que se autoproclamó como Nou PSC. El artículo del secretario de acción política es la versión más dura y seca de un crescendo tan calculado y reflexionado como gravemente equivocado, creo. El resultado político de la deriva no es demasiado difícil de prever: la irrelevancia y la ruptura. Porque un partido progresista sin debates y sin pluralidad acaba en la marginalidad política y electoral.

Tener la mayoría no significa necesariamente tener la razón. Significa tener la responsabilidad y el poder de la legitimidad. Nada más… y todo eso, al mismo tiempo. Tener mayoría, en una fuerza política democrática, y más si es de izquierdas -y más si es como la socialista, con una larga tradición de síntesis y acuerdos-, significa no resolver los problemas por mera aritmética. Cuando lo hace, ha dejado de pensar.

La mayoría no puede renunciar a representar a todo el mundo. Como tampoco puede renunciar a liderar la síntesis y la pluralidad, o a escuchar y a convencer, dentro y fuera. No solo no puede renunciar, sino que tiene la responsabilidad de hacer todo eso. La aritmética genera pereza y miopía. De ahí la gran importancia del debate y el diálogo, como estímulo del pensamiento y de la visión. Por eso, no se puede olvidar nunca que la esencia del proceso democrático es la deliberación, el contraste de argumentos, el decantamiento progresivo de las posiciones. Es convencer, seducir. No simplemente mandar. Tener la mayoría significa liderar. Si no, ¿para qué se hacen las reuniones, los consejos, los debates? Se hacen para escucharnos, debatir y aprender los unos de los otros. No para aplicar las matemáticas.

La lealtad no es obediencia ni silencio. La lealtad es una actitud recíproca de reconocimiento de los otros, que significan más de lo que representan numéricamente. Significan opiniones, matices. En definitiva, ideas. Nadie es irrelevante en esta partido. Nadie. No solo no comprendo, sino que me avergüenza escuchar, entre compañeros y compañeras, afirmaciones que desprecian con tal soberbia la pluralidad y la diversidad. Creo que es impropio de dirigentes y de compañeros.

Cultura política

No sería, sin embargo, justo atribuir al actual núcleo dirigente del PSC esta, digamos, cultura política. En todo caso, estaríamos asistiendo a la versión más simplista de una cultura política interna basada en el centralismo democrático que otros dirigentes (de sensibilidades internas diversas, por cierto) aplicaron en otros momentos con mucha más mano izquierda. Que yo recuerde, es la primera vez que uno de los máximos dirigentes del PSC afirma ¡que en el partido sobra gente!

La cuestión de fondo es cómo cambiar esta cultura política incrustada históricamente en la trayectoria del PSC y, todo sea dicho, compartida por muchas otras fuerzas. Y un fuerte obstáculo para este cambio es la polarización del debate entre personas y entre supuestas almas históricas del PSC.

Como muchos otros, yo no he crecido políticamente entre los socialistas marcada o predeterminada por este debate, por esta lucha. No la siento mía. No la quiero ni la necesito. Y al mismo tiempo, como muchos otros, continúo pensando que el futuro del socialismo dependerá, paradójicamente, del grado de renovada fidelidad a su pasado, a sus orígenes. La justicia social es el objetivo; el autogobierno, su instrumento, y la nación abierta, nuestra sociedad. Y eso no se puede hacer si no es con un nuevo modelo de partido de amplia base, plural e integrador, radicalmente anclado en la modernidad, que haga de su praxis democrática interna una prueba palmaria de su vocación de servicio público a la sociedad catalana.

Hay una nueva generación de dirigentes, militantes y simpatizantes que somos herederos del pasado de nuestro partido, pero no queremos quedar atrapados ni limitados en él. Nuestros electores quieren un proyecto de futuro. Las viejas trincheras del poder orgánico nos dejan, a quienes queremos abrir camino en campo abierto, en un terreno minado y con fuego cruzado. Es agotador y cansado. Y muy destructivo. Hace falta una nueva cultura política, y nuevos liderazgos que puedan mirar hacia adelante sin rencores ni listas de deudas y agravios. Solo vaciando las mochilas, cargadas todavía con la vieja y pesada política, podremos empezar a hacer camino. Y el camino es largo.


Els cometaris estan tancats.