Article publicat a: El Periódico
Data: 10 d’Abril de 2010

Els socialistes criticarem les propostes dels altres, no les persones que les formulin.

animalespoliticosEl prejudici és el principal enemic per al debat polític. Prejudicis respecte de les idees, de les persones, de les seves identitats o
de les seves intencions. Aquesta visió empobreix la nostra política i la redueix a una percepció simplista sobre els protagonistes de l’acció política. Una percepció que, al seu torn, es retroalimenta en l’opinió pública amb un còctel de realitats i deformacions, del qual també són ingredients bàsics la ridiculització o la caricatura política.
Els prejudicis alimenten els estereotips i simplifiquen el coneixement real de les propostes polítiques, a l’estar absolutament condicionades per qui parla. El qui s’imposa massa vegades, sobre el què, és a dir, sobre la valoració del que explica. La política catalana és, al meu parer, encara molt presonera de determinats apriorismes.
Potser aquesta atribució de rols i de valors és la que explica que Artur Mas rebi una consideració benevolent bastant estesa respecte d’algunes de les seves afirmacions, malgrat que revelin tics preocupants. El cap de llista de Convergència i Unió, en unes desafortunades declaracions en la clausura d’un acte de la coalició, va arribar a afirmar, comentant algunes enquestes recents, que «s’havia d’anar amb compte amb els socialistes perquè eren animals ferits, i en conseqüència, encara eren perillosos». Considero que aquesta afirmació, concelebrada i aplaudida per la seva audiència, reflecteix una concepció de la política, de la rivalitat electoral i dels adversaris molt poc edificant èticament i estèticament. La caça no em sembla una imatge que il·lustri la concepció que la majoria dels demòcrates tenim de la política.
Hi deu haver qui digui que en una campanya electoral, que alguns ja han començat des de fa mesos, les piruetes i els excessos verbals formen part de la normalitat. Però també podria ser que reflectissin una concepció de la política basada en el privilegi, l’estatus i una distribució de rols i protagonismes de fonamentació més sociològica que estrictament política i democràtica. En aquest context, Mas només pot ser, evidentment, el caçador, i José Montilla, només l’animal, malgrat que ferit… I, per això mateix, perillós. Podria ser que, entretingut en tanta afició metafòrica, acabi com el caçador caçat.

HI HA UNA CERTA indulgència amb expressions que, en boca d’altres líders, aixecarien protestes d’indignació democràtica. Últimament, les metàfores del candidat de CiU transpiren una deriva gairebé messiànica, amb alguns símptomes de supèrbia. Mas parla de «terra arrasada» per referir-se a Catalunya en l’època del Govern del president Montilla (precisament en els mateixos dies en que vèiem horroritzats les conseqüències del brutal terratrèmol a Haití). Aquesta concepció de «jo o el desastre» només pot tenir dues explicacions possibles. Una potser és personal i psicològica. Però l’altra és política i es fonamenta en la idea que res del que ha fet, fa i farà el president Montilla és prou legítim ni oportú o útil per al país. Els excessos de judici acaben sent prejudicis. I aquests, en política, revelen símptomes preocupants de dèficits de cultura democràtica.
Els socialistes, i a proposta del nostre pròxim candidat, José Montilla, hem decidit desenvolupar un altre estil de campanya. No donarem lliçons d’amor per Catalunya, però tampoc les acceptarem de ningú. No desqualificarem els altres per la seva identitat; criticarem les seves propostes, no les persones que les formulin. No pretendrem tenir la veritat única, però tampoc creiem que tenim menys ADN catalanista que els altres, malgrat que se l’atribuís, en una altra expressió desafortunada, el líder de l’oposició. No utilitzarem el rumor, la mentida, l’atac personal, la insídia o la manipulació. Defensarem una campanya d’arguments i de propostes, com afirma Jaume Collboni, el nostre director de campanya.
Estem convençuts que les victòries electorals es forgen en les victòries de les idees. Només les idees poden mobilitzar els vots. Volem debatre, debatre i debatre. Convençuts, com estem, que tenim el millor candidat i la millor oferta per al futur i el progrés de Catalunya, no ens obsessionarem en cap pretensió redemptorista, ni negarem als rivals la seva legitimitat,
les seves bones intencions o la qualitat de moltes de les seves propostes.

CATALUNYA necessita una altra política. Més constructiva, més dirigida a fer propostes, més amable. No hi ha nació sense societat. I el catalanisme integrador que defensa el PSC només és possible amb una societat cohesionada en l’aspecte social; unida en els grans temes de país; vertebrada territorialment i fonamentada en la cultura, l’educació i la innovació. Amb la senyera per bandera i l’Estatut com a eix de la unitat política.
No som animals ferits, amb els quals desafortunadament ens va identificar Artur Mas. Espero que no es repeteixi. Seria bo que no ho digués i encara més que no ho pensés, però en això un no s’educa tan fàcilment. En l’única cosa en la qual té raó és que som «perillosos »; per a ell, és clar. Anem a totes, convençuts, animats i decidits.
Secretària de desenvolupament estatutari del PSC.

Artículo publicado en: El Periódico
Fecha: 10 de Abril 2010

Los socialistas criticaremos las propuestas de los demás, no a las personas que las formulen

animalespoliticosEl prejuicio es el principal enemigo para el debate político. Prejuicios respecto a las ideas, a las personas, a sus identidades o a sus intenciones. Esta visión empobrece nuestra política y la reduce a una percepción simplista sobre los protagonistas de la acción política. Una percepción que, a su vez, se retroalimenta en la opinión pública con un cóctel de realidades y eformaciones, del que también son ingredientes básicos la ridiculización o la caricatura política.
Los prejuicios alimentan los estereotipos y simplifican el conocimiento real de las propuestas políticas, al estar absolutamente condicionadas por quien habla. El quién se impone demasiadas veces, sobre el qué, es decir, sobre la valoración de lo que explica. La política catalana es, a mi juicio, todavía muy prisionera de determinados apriorismos.
Quizá esta atribución de roles y valores sea la que explica que Artur Mas goce de una consideración benevolente bastante extendida respecto de algunas de sus afirmaciones, a pesar de que revelen tics preocupantes. Artur Mas, en unas desafortunadas declaraciones en la clausura de un acto de CiU, llegó a afirmar, comentando algunas encuestas recientes, que «había que ir con cuidado con los socialistas porque eran animales heridos, y en consecuencia, todavía eran peligrosos». Considero que esta afirmación, concelebrada y aplaudida por su audiencia, refleja una concepción de la política, de la rivalidad electoral y de los adversarios muy poco edificante ética y estéticamente. La caza no me parece una imagen que ilustre la concepción que la mayoría de los demócratas tenemos de la política.
Habrá quien diga que en una campaña electoral, que algunos ya han comenzado desde hace meses, las piruetas y los excesos verbales forman parte de la normalidad. Pero también podría ser que reflejaran una concepción de la política basada en el privilegio, el estatus y una distribución de roles y protagonismos de fundamentación más sociológica que estrictamente política y democrática. En este contexto, Artur Mas solo puede ser, evidentemente, el cazador, y José Montilla, solo el animal, aunque herido… Y, por ello, peligroso. Quizá, entretenido en tanta afición metafórica, acabe como el cazador cazado.

HAY UNA CIERTA indulgencia hacia expresiones que, en boca de otros líderes, levantarían ampollas de indignación democrática. Últimamente, las metáforas del candidato de CiU transpiran una deriva casi mesiánica, con algunos síntomas de soberbia. Mas habla de «tierra arrasada» para referirse a Catalunya en la época del Gobierno del president Montilla (precisamente en los mismos días en que veíamos horrorizados las consecuencias del brutal terremoto en Haití). Esta concepción de «yo o el desastre» solo puede tener dos posibles explicaciones. Una quizá es personal y psicológica. Pero la otra es política y se fundadamenta en la idea de que nada de lo que ha hecho, hace y hará el president Montilla es suficientemente legítimo ni oportuno o útil para el país. Los excesos de juicio acaban siendo prejuicios. Y estos, en política, revelan síntomas preocupantes de déficits de cultura democrática.
Los socialistas, y a propuesta de nuestro próximo candidato, José Montilla, hemos decidido desarrollar otro estilo de campaña. No daremos lecciones de amor por Catalunya, pero tampoco las aceptaremos de nadie. No descalificaremos a los demás por su identidad; criticaremos sus propuestas, no a las personas que las formulen. No pretenderemos tener la verdad única, pero tampoco creemos tener menos ADN catalanista que los demás, a pesar de que se lo atribuyera, en otra expresión desafortunada, el líder de la oposición. No utilizaremos el rumor, la mentira, el ataque personal, la insidia o la manipulación. Defenderemos una campaña de argumentos y de propuestas, como afirma Jaume Collboni, nuestro director de campaña.
Estamos convencidos de que las victorias electorales se fraguan en las victorias de las ideas. Solo las ideas pueden movilizar los votos. Queremos debatir, debatir y debatir. Convencidos, como estamos, de que tenemos el mejor candidato y la mejor oferta para el futuro y el progreso de Catalunya, no nos obsesionaremos en ninguna pretensión redentorista, ni negaremos a los rivales su legitimidad, sus buenas intenciones o la calidad de muchas de sus propuestas.

CATALUNYA necesita otra política. Más constructiva, más dirigida a hacer propuestas, más amable. No hay nación sin sociedad. Y el catalanismo integrador que defiende el PSC solo es posible con una sociedad cohesionada en lo social; unida en los grandes temas de país; vertebrada territorialmente y fundamentada en la cultura, la educación y la innovación. Con la senyera por bandera y el Estatut como eje de la unidad política.
No somos animales heridos, con quienes desafortunadamente nos identificó Artur Mas. Espero que no se repita. Sería bueno que no lo dijera y aún más que no lo pensara, pero en eso uno no se educa tan fácilmente. En la única cosa en la que tiene razón es en que somos «peligrosos»; para él, claro está. Vamos a por todas, convencidos, animados y decididos.

Secretaria de desarrollo estatutario del PSC.



Els cometaris estan tancats.